Explorer- & Pivoweekend – Nieuwpoort 2019

Op vrijdag 12 april vertrokken we met 18 leden van de Explorergroep naar ‘Das Boot’!!! Een boot genaamd de Jeanne Panne, gelegen in het kanaal de Gravensluis dat uitmondt in de rivier de Ijzer in Nieuwpoort, waar we de twee nachten van ons weekend in België hebben overnacht.

Er werd vrijdag al in de middag verzameld, waarna we in ploegen op verschillende tijdstippen onze weg richting de boot hebben gevonden. Eenmaal aangekomen werd er direct gezorgd voor een lekkere maaltijd door de vroege ploegen en werd alles op zijn plek gezet.

‘s Avonds hebben we de boot met een hoop gezelligheid, films en kaartspelletjes eigen gemaakt en zaterdag stond er een hoop op de planning:

  • De Dodengang, een van de weinig overgebleven stukken loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog, die we na een bezoek aan een klein museum hebben bezocht en doorlopen.
  • De Ijzertoren: Een museum in de vorm van een enorme toren, waarbij op 21 verdiepingen(bijna 70 meter hoogte!!) verder ingegaan werd op de strijd die is gevoerd aan de rivier de Ijzer in de Eerste Wereldoorlog en wat dit allemaal heeft veroorzaakt in de regio.
  • Naar het museum bij de koekjesfabriek van Jules de Strooper, waar de aandacht vooral lag op de vele koekjes die we nadien hebben geproefd. 🙂 (En een grote Z gemaakt van alle poefjes in de filmzaal!)
  • Naar Ieper, waar een gratis straattheater-evenement gaande was met o.a. balanceeracts, poppenkastshows, vuurspuwers en straatbands!
  • Nadien hebben we de Last Post bijgewoond, een herdenking voor alle omgekomen soldaten die onder het rijk van Groot Brittannië vielen en geen graf hadden gekregen gedurende de oorlog(54.982!) Deze dag was de herdenking extra uitgebreid, met vele vaandeldragers, verscheidene veteranen en een heel doedelzak-orkest. Erg indrukwekkend.

 

Terug op de boot hebben we ons weer vermaakt met spelletjes, films en meezingen met muziek, wat tot in de late uurtjes doorging.

Zondag stond in het teken van ons naderende vertrek; na ons uitgebreide ontbijt met pannenkoeken hebben we de boot weer netjes achtergelaten en daarna is de weg terug richting de blokhut ingezet.
Met een uitgebreide tussenstop in het sfeervolle Gent, waar we de stad hebben verkend en vooral de lokale cultuur hebben gezien, kwamen we allemaal weer voldaan aan in Zeelst!

 

Kortom; een heerlijk weekend, een unieke slaaplocatie en wederom enorm veel gezelligheid gehad!

0 Shares